User Stories - обсъждане

Coordinator
Mar 23, 2013 at 10:57 AM
Edited Mar 23, 2013 at 12:18 PM
Забележки от асистентите
 1. Забележката на асистентите беше, че когато даден потребител иска да си запази стая той няма да иска да преминава през форми за регистрация, а просто да си капарира стаята и да си плати н.р. 20% от стойността на престоя или да остави телефон за връзка и след това да се извърши запазването
 2. Казаха, че ще е най-добре да насочим целевата ни група към калки хотели, хостели, къщи и хора предлагащи по 1,2,3 стаи от дадени апартаменти или къщи. За това те трябва да могат да си менажират легловата база след като си направят акаунт и да извършват управление на заетостта на легловата им база през нашата система.
 3. Запазването на стаите беше най-големият проблем при обсъжданията как ще се запазват стаите.
  3.1. Може да направим след като потребител си избере стаят да плаща 20% от нея, за да я капарира като ние трябва да се погрижим как ще се извърши заплащането. Освен това трябва да гарантираме, че ако някой клиент по друг канал запази стаята това ще се отрази тук, а не да му се вземат парите и да се окаже, че стаята е заета.
  3.2 Другия вариант е потребителите да си запазват стаите директно, само чрез посочване на телефон и email и дадената стая да е запазена и да не се показва като налична и след това да се извърши ръчно потвърждение от представител на хотела, който да се обади на човека и да му потвърди или отхвърли офертата.
  3.3. Ваши предложения за обсъждане ...
 4. Асистентите предлагат__
  Всеки предлагащ стаи да ги описва и всяка стая да представлява отделен обект, който може да се запазва от клиенти и менажира от него.
Проблеми:
 1. Ако потребителите директно си запазват стаите може да има недоброжелатели, които да запазват стаите безразборно и да създадат проблеми на хотелиерите. За това общото мнение клони (б.ред. тяхното мнение) да може да се извършва запазване чрез превеждане на определена сума и така този проблем да бъде решен. Но трябва да се гарантира, че така запазените стаи ще са наистина свободни преди запазването им. Т.е. хотелиерите трябва да използват нашата система като тяхна вътрешна и през нея да си извършват управлението на стаите.
Колеги очаквам сбити и систематизирани предложения на така поставените въпроси и разбира се поставянето на нови от вас.
Developer
Mar 23, 2013 at 10:53 PM
 1. Не съм съгласен. Регистрирането може да се извърши само с няколко полета, като другата/ цялата информация би могла да се вземе от facebook, twitter, google+ и тн. Не е проблем за един потребител да направи това. Ако все пак е, или не иска по други причини - възможността за ръчно въвеждане на заявки за запазване да бъде дадена на хотелиерите използващи системата.
 2. Предложението е добро.
 3. Проблем е наистина запазването на стая да е легитимно, затова нека да остане възможността клиентите сами да си търсят и запазват стаи, но да се извършва проверка под формата на потвърждение в рамките на един работен ден ( или друг времеви критерии с възможност за редакция на стойността му - от страна на хотелиерите ползващи системата ) чрез email, телефон, плащане под някаква форма или комбинация. Ако не се осъществи такъв вид потвърждение ( точната функционалност трябва да бъде допълнително уточнена ), резервацията за стая/ и се отменя автоматично от системата и са отново възможни за избор от други клиенти/ хотелиери. Допълнително, при извършване на резервация, ако целият процес за дадена такава не се извърши до някакъв времеви интервал, сесията да се счита за невалидна или друг вид подобна функционалност. С вече изброените мисля се осигурява добро ниво на защитеност от злоупотреби със системата за резервиране.
 4. Логично. Но това зависи от желаната структура на базата данни от нас и архитектурата на класовете описващи функционалността.
Developer
Mar 25, 2013 at 5:01 PM
 1. Съгласен съм със Стефан - интеграция/свързване с фейсбук + регистрация на сайта.
 2. Окей.
 3. Предлагам клиента да си резервира стая. Рецепционистката и акаунта на хотела получават получава имейл и нотификация, за тази резервация. Ако стаята не е запазена, я одобряват. След това в рамките на един ден клиента плаща електронно или се разбират по банков път, както в момента. Това означава, че рецепционистката може да отбележи за резервацията, че е платена по банков път.
 4. Повечето хотелиери надали ще искат нещо повече от за двама/за трима. Евентуално може да има допълнително описание("...с неверятен изглед към планината...4 на 5 метра...с малко кокетно канапенце") и възможност за прикачване на снимки към всяка стая.
Трябва да може да се прикачват снимки за стаи и за хотели.